Υγεία & Αυτοβελτίωση
2,725 προβολες

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου

Πόσες ώρες πιστεύεις ότι περνάει ο μέσος άνθρωπος στο κινητό του την ημέρα; 1 ώρα; Το πολύ 2 έτσι; Κι όμως το 50% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας, περνάει 5 με 6 ώρες κάθε μέρα στο κινητό του. Καταλαβαίνεις ότι αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης μόλις βρήκαμε ίσως τον κυριότερο παράγοντα.
Statistic: Time spent on smartphone everyday worldwide in 2017 (in hours) | Statista
Find more statistics at Statista

«Στη σημερινή εποχή ότι καινούργιο βγαίνει στον τομέα της τεχνολογίας αυτόματα θεωρείτε καλό για τη ζωή των ανθρώπων» Βιβλίο Deep Work

Καλώς ή κακώς υπάρχουν πολλοί αποπροσανατολισμοί στην καθημερινότητα μας, οι οποίοι μας στερούν ένα σημαντικό βαθμό συγκέντρωσης από την εκάστοτε δουλειά που θέλουμε να διεκπεραιώσουμε. Παρακάτω μπορείς να «κλέψεις» έναν ή περισσότερους τρόπους για να έχεις περισσότερη συγκέντρωση στην καθημερινότητα σου.

Όρισε συγκεκριμένο χρόνο δουλειάς

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Αμερική δείχνουν πως ο μέσος όρος των υπαλλήλων δουλεύουν συγκεντρωμένα 2 ώρες το πολύ από το συνολικό 8ωρο τους. Πρακτικά 6 ώρες πάνε χαμένες όχι μόνο για την εκάστοτε εταιρία αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους μιας και η ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Μια πρακτική λύση: Όρισε ένα διάστημα στο οποίο θα δουλεύεις χωρίς να αποσπαστείς καθόλου, αρχίζοντας με το φαινομενικά πιο δύσκολο στόχο.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να διεκπεραιώσεις τις σημαντικές σου υποχρεώσεις πολύ πιο γρήγορα, σε αντίθεση με το να κωλυσιεργείς με μικρό-πράγματα τα οποία δεν έχουν τόσο σημασία και μπορούν να γίνουν αργότερα.

Έτσι και λες την αλήθεια στον εαυτό σου, βάζοντας μπροστά τη δουλειά που είναι όντως σημαντική και αυξάνεις τον βαθμό της συγκέντρωσης σου.

Μια φιλική συμβουλή: Αν ζεις μια ζωή μέσα στις αποσπάσεις και αρχίσεις να δουλεύεις με αυτόν τον τρόπο, πολύ πιθανό να ενθουσιαστείς από τα αποτελέσματα και να θέλεις να εργάζεσαι αναπόσπαστα για ώρες. Αν είσαι στην αρχή αυτής της συνήθειας στο τέλος της ημέρας θα νιώθεις εξουθενωμένος. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να κάνεις μικρά καθημερινά βήματα. Για παράδειγμα στην αρχή όρισε χρόνο, 1 ώρα, μετά από 1-2 βδομάδες κάντο 2 ώρες κτλ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις χρόνο στον εγκέφαλο σου να συνηθίσει αυτόν τον νέο τρόπο δουλειάς.

Κινητό και Βαθμός Συγκέντρωσης : Μια διαρκής μάχη

Σήμερα το κινητό μας πέρα από ορόσημο της τεχνολογίας (και αραιά και που, της αισθητικής :P), μπορεί να λειτουργήσει, πάντα με τη δικιά μας συναίνεση, σε μια πηγή συνεχόμενου αντιπερισπασμού. Σε αυτό το σημείο δεν μιλάω μόνο για το βαθμό συγκέντρωσης στη προσωπική σου δουλειά αλλά και στην ανθρώπινη επικοινωνία. Αν έχεις όλα τα notifications ανοιχτά τότε πολύ πιθανό όταν πας για καφέ μαζί με τους φίλους σου να χτυπήσει 10 με 15 φορές το κινητό σου από 2-3 κοινωνικά δίκτια , ένα καινούργιο βίντεο στο YouTube και ένα email από τη δουλειά σου.

Δεν θέλω να γίνω ο κλασσικός τύπος που λέει «Όταν πάμε για καφέ μην κοιτάτε το κινητά σας». Απλά κάθε φορά που σου μιλάει κάποιος και έρχεται μια ειδοποίηση, εκπαιδεύεις τον εγκέφαλο σου να διακόπτει τη λειτουργία της ακοής και να συγκεντρώνεται σε ένα διαφορετικό ερέθισμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο εγκέφαλος μας γίνεται πάρα πολύ καλός όταν ασχολείται με μια και μοναδική διεργασία. Δεν μιλάω για τις διεργασίες που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο σώμα μας αλλά τις καθημερινές πράξεις. Ο λόγος βρίσκεται στη μυέλινή. Η μυέλινή έχει σκοπό την καλύτερη σύνδεση των νευρώνων μεταξύ τους.

Όταν ακούς έναν άνθρωπο να μιλάει, παράγεται μυέλινή για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όταν ξαφνικά σηκώνεις και το κινητό σου για να δεις τις ειδοποιήσεις σου, τότε το ποσό μυέλινής που παράγεται διαιρείται σε δύο διαφορετικές διεργασίες.

Μια πρακτική λύση: Το βασικό είναι να μπορείς εσύ να ελέγχεις τις ειδοποιήσεις σου και όχι το ανάποδο. Οπότε πάνε στις ρυθμίσεις του κινητού και απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο εσύ επιλέγεις πότε θα δεις ποιος σου έκανε like και όχι το κινητό σου.

Μην το κάνεις για τους φίλους σου, κάντο για τον εαυτό σου. Αν συνεχίσεις να απόσπασε συνεχώς, ο εγκέφαλος σου, μετά από χρόνια, όταν θέλει να συγκεντρωθεί σε μια συνομιλία με έναν άνθρωπο, δεν θα ακούει καθαρά και θα είναι ευάλωτος σε κάθε μικρό εξωτερικό ηλεκτρονικό ήχο.

Θα μπορούσα να σου προτείνω απλά να αγνοήσεις τις προειδοποιήσεις αλλά θα είσαι σε μια συνεχή μάχη με τον εαυτό σου, μειώνοντας πολύ περισσότερο το βαθμό συγκέντρωσης σου.

Σχετικό άρθρο: Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της

Προγραμμάτισε τον ελεύθερο σου χρόνο

Στη σημερινή εποχή όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε απασχολημένοι και δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο (ακόμα και εμείς που δεν είμαστε πραγματικά απασχολημένοι :P). Είναι μια νέα μόδα μάλλον που η επιτυχία συνδέεται με το να λες αριστερά και δεξιά «πνίγομαι στη δουλειά!!».

Το πρόβλημα με αυτό το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορείς αν απολαύσεις ούτε τον ελεύθερο χρόνο που έχεις. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται όταν απολαμβάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο η ικανότητα συγκέντρωσης αυξάνεται. Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο και σκέφτεσαι «τώρα θα έπρεπε να δουλεύω» στερείς από τον εαυτό σου την αξία του ελεύθερου χρόνου. Ο εγκέφαλος σου δεν ξεκουράζεται γιατί σκέφτεσαι «τι θα έπρεπε να κάνεις». Έτσι την επόμενη μέρα ο βαθμός συγκέντρωσης είναι μειωμένος και εσύ είσαι ακόμα πιο επιρρεπής στο να βλέπεις το κινητό σου ή τα email σου.

Μια πρακτική συμβουλή: Κανόνισε πότε θέλεις να έχεις ελεύθερο χρόνο και απόλαυσε το στο 100%. Μόνο τότε θα εκτιμήσεις τον χρόνο που δουλεύεις και θα είσαι πιο συγκεντρωμένος στην εκάστοτε δουλειά σου.

Για αυτούς που θέλουν να το τερματίσουν: O life-coach Wade Walters προτείνει να αφήσεις μια μέρα εντελώς «άδεια» από δουλειές. Για παράδειγμα την επόμενη Κυριακή, μην κάνεις το παραμικρή δράση που έχει να κάνει με τη δουλειά σου. Με αυτόν τον τρόπο όταν αρχίσει η βδομάδα θα δουλεύεις πολύ πιο συγκεντρωμένα!

Συνοψίζοντας

  • Για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου όριζε χρονικά διαστήματα που δεν θα κάνεις οτιδήποτε άλλο παρά τη δουλειά σου. Αν είσαι αρχάριος και έχεις συνηθίσει να βλέπεις το κινητό σου ανά 15 λεπτά ξεκίνα με 1 ώρα αναπόσπαστης εργασίας.
  • Για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου, βγάλε τις ειδοποιήσεις από το κινητό σου. Μην μαθαίνεις στον εγκέφαλο σου να αποσπάτε συνέχεια.
  • Για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου, καθόρισε εσύ πότε θα έχεις ελεύθερο χρόνο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Tags: Δουλειά, χρόνος

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: